3 gode råd til at undgå FB Scam

Fusk, snyd og svindel eller med andre ord “scam” er alle vegne også på Facebook. Men hvordan undgår du at sprede denne scam ud i dit netværk? Og hvad gør du, hvis du er røget i fælden?
Scambook, giver gode råd til, hvordan du undgår at sprede scam i dit Facebook netværk, og hvordan du skal forholde dig, hvis du pludseligt bliver hvirvlet ind i scam.

af Katrine Ansbøl

#1 Tjek kilden

Den mest almindelig måde at få scam ind på sin computer er ved, at trykke på et scam-link. Dette link installerer enten uønskede og skadelige programmer på din computer som videredistribuerer scammen, eller pumper dig for personlige oplysninger.

Det er derfor vigtigt, at man tager stillinger til kilden bag en update, en video osv. inden man klikker på den.

Hvis du fx ser, at en af dine venner reklamerer for en slankepiller, men du ved, at personen ikke er overvægtig, så har din ven højst sandsynligt været udsat for scam, og sådanne updates eller links bør man undgå at dele, kommentere eller klikke på.

FB scam

En anden metode disse svindlere bruger er, at tage aktuelle nyheder og gøre dem til offer for scam, det er fx for nyligt sket med et af Facebooks nye tiltag “Verified Pages”. Verified Pages er et officielt tiltag fra Facebook, som validerer fansider, men også her har der været scam forsøg.

Hvis du er administrator på en FB-side, kan du risikere at modtage en besked, hvor du bliver bedt om at validere indholdet ved hjælp af “Fan Page Verification Program”. Derefter bliver du opfordret til at dele din email og password. Denne form for opfordring er ulovlig, og det er derfor scam.

Her er det igen kilden, man skal være opmærksom på. Umiddelbart ligner det, at det er Facebook-Security, der står bag beskeden, her er det vigtigt at dobbelttjekke kilden med Facebooks officielle side.

Scam

#2 Facebook Hacks kan være scam

Facebook ændrer sig hele tiden, men kun større ændringer offentliggøres og altid gennem Facebooks officielle kanaler. Hvis man støder på updates, der reklamerer med mindre Facebook ændringer, som fx “nu er det muligt at ændre farve på din Facebook-profil”, så kan dette også være en form for scam, og inden man kaster sig over den  nye formodede ændringer, er det en god ide at tjekke Facebook officielle kommunikationskanaler.

fbscam 2

#3 Vær særlig opmærksom på videoer

En af de mest anvendte måde at lokke personlige informationer ud af brugerne eller installere uønsket programmer på, er ved hjælp af videoer.

Her er det gode råd igen at være opmærksom på kilden/domænet videoen kommer fra. Hvis det er et ukendt link, er det højst sandsynligt scam, og hvis du ikke kommer direkte ind på fx Youtube for at se videoen, men først bliver bedt om at downloade en form for Flash update eller Javascript update, så er chancen for, at du downloader et uønsket program stor.

Hvad gør du, hvis uheldet er ude?

Scambooks bedste råd er:

  • Slet linket fra din timeline med det samme
  • Ændre dit password til din Facebook-konto, og alle andre steder du har automatisk gemte passwords fx email-konto
  • Fortæl dit Facebook-netværk at du har været udsat for scam og advar dem om scammen

For at undgå scam i fremtiden er det vigtigt, at du er mistænksom overfor mærkelige ting og husker på, at scam, desværre, er en del af livet på nettet.

Artiklen er inspireret af “HOW TO: Avoid Facebook Scams

Del gerne dit bedste råd

Hvad er dit bedste råd til at undgå scam og svindel på Facebook? Del gerne dine tips i kommentarfeltet herunder.

 

 

Skriv en Kommentar