Groupon – moderskibet er landet!

Et hav af online tilbudssites er som bekendt blomstret op på den danske webscene i løbet af de seneste par år. I skrivende stund tælles over 20 individuelle websites, og nu skal der gøres plads til én mere – og denne ene er ikke hvem som helst.

Af Louise Sara Gregersen

Groupon logoGroupon, som netop er gået i luften i Danmark, er vel hvad man kan kalde forløber for hele konceptet.  De beskriver sig dog ikke som et tilbudssite, men som et livstilssite, hvor pointen ikke er at få den billigste middag eller spa-behandling, men hvor man bruger Groupon.dk som en livsstilsguide, der lukker op for en verden af oplevelser som man ikke vidste eksisterede.

Enhver der har været en tur på Google, Google-netværket eller Facebook i løbet af den sidste måned, har med stor sandsynlighed stiftet bekendtskab med Groupons annoncer.  Det umiddelbare indtryk er, at Groupon er aggressive, kapitalstærke og erfarne – men er det mon nok til at skaffe dem en formodet ønsket markedslederrolle her i Danmark?

Hovedkonkurrenten, LivingSocial, følger trop!

Groupon er dog ikke den eneste gigant der har set sig varm på det danske marked. Deres største amerikanske konkurrent, LivingSocial, er eftersigende lige i hælene på dem. Ligesom Groupon, er LivingSocials kundebase et resultat af aggressiv markedsføring.

På det amerikanske marked kan man dog se en tydelig forskel i deres annoncestrategi. Groupon placerer 70 procent af deres annoncer ved direkte køb af bannerplads på diverse mediesites, og kun 30 procent bliver brugt på de største udbydere, såsom Google, Facebook og Yahoo. LivingSocials model er en diametral modsætning, hvor annonceplads hovedsaligt bliver købt hos de største udbydere og kun 30 procent købes direkte.

Her i Danmark gør de to giganter tilsyneladende kun brug af de store udbydere og deres annoncenetværk, og annoncemæssigt opererer de begge med store armbevægelser længe inden en reel lancering. Det bliver spændende at se om gavmilde marketingbudgetter er vejen frem på et crowded marked, og om vi på længere sigt vil se en differentiering i annoncestrategierne lig den i USA.

Tror du på at det danske marked har plads til to så store spillere? Og hvad er i så fald deres eksistensberettigelse?

Skriv en Kommentar