Vi har kigget tilbage på de største online videoer fra 2013 – og de koncepter, som de udsprang fra og skabte. 

2013 var uden tvivl året, hvor long-format, kreativt content og intelligent storytelling fik de store idéer til at blomstre. Digital video har udviklet sig fra tidligere at handle om social video til nu at handle om de gode historier og det at skabe en emotionel oplevelse for brugeren.

BeOn har identificeret fem kernekoncepter, der i 2013 var med til at eksponere og flytte grænserne for online video content. Hvert koncept er repræsenteret ved den video, som har opnået størst succes inden for kategorien.

1. Volvo Trucks – The Epic Split

Efter den omfattende succes sidste år med ‘The Ballerina Stunt’, vendte Volvo Trucks i 2013 tilbage med endnu flere halsbrækkende stunts. I samarbejde med Forsman & Bodenfors var de med til at gøre stuntvertising til et centralt koncept i 2013. Stuntserien fra Volvo Trucks blev kickstartet med en video af deres direktør, som står på toppen af en Volvo lastbil højt hævet over Gøteborg havn. Serien nåede sin finale i september, hvor Jean-Claude Van Damme udførte et episk split stående på sidespejlene af to bakkende Volvo Trucks.

’The Epic Split’ er en utrolig og fængende video, som formåede at engagere millioner af brugere. Filmen er instrueret af Andreas Nilsson, og med mere end 66 millioner afspilninger på YouTube er det officielt den mest sete online auto reklame nogensinde. Vi har også tidligere på året set vanvittige stunts, ikke mindst fra modehuset Paul Smith, der i samarbejde med to kendte mandlige ekvilibrister fremviste deres efterår/vinter kollektion fra toppen af de franske alper.

2013 markerede et særligt vendepunkt inden for branded video, og Volvo Trucks var med til at understrege, at selv de mest umage brands kan opnå succes med online video, så længe de har noget reelt at dele med deres publikum og tryllebinder seerne med banebrydende content.

Score: 9,7
Bureau: Forsman & Bodenfors

2. Evian – Baby and Me

Der er ingen tvivl om, at Gangnam Style fik verden til at danse i 2012, men hvad rykkede 2013? Året startede med tusinder af ’Harlem Shakes’, et meme som kom til live igen og igen gennem stadig nye formater og skøre fortolkninger. Vi stiftede også bekendtskab med en superstar-video fra den norske comedy due Ylvis – ’What Does The Fox Say’ var baseret på et ægte viralt koncept. Annoncører bruger ofte tidens trends, eller kombinationer deraf, til at skabe en succes. ’Baby & Me’ fra Evian var en videreførelse af et koncept, som allerede i 2009 var en enorm succes. Opfølgningen i 2013 kom med nye elementer, blandt andet i form af et unikt remix af ’Here Comes The Hotstepper’ af Yuksek, specielt komponeret til kampagnen. Den enorme succes understreger, at det kan betale sig at genopfinde gamle favoritter i stedet for at ride med på tidens bølge sammen med alle andre.Den specielt designede musik og de morsomme moves er ikke det eneste grundlag for denne kampagnes succes. De nuttede babyer, havde selv de mest børnefjendske sjæle svært ved at stå for, og dette var uden tvivl med at sikre videoen mere end 69 millioner views på YouTube, hvilket sikrer den en fortjent 2. plads på vores sammendrag af 2013.

Score: 9,6
Bureau: BETC Paris

Denne video er desværre ikke længere tilgængelig.

3. Real Beauty Sketches – Dove

I 2013 var kvinder et centralt omdrejningspunkt i flere omdiskuterede reklamer. Robin Thickes kontroversielle pop hit “Blured Lines” blev anvendt i to opsigtsvækkende kampagner. Den ene var af Radio Shack and Beats og den anden af Hardees, begge fremstillede attraktive kvinder på erotisk vis. Alligevel fokuserede de mest succesfulde reklamer i 2013 på den modsatte fremstilling af kvinder, det mere naturlige og klassiske skønhedsideal.

Pantenes reklame ”Labels Against Women” sender et stærk budskab om kønsdiskrimination på arbejdspladsen. Dove brugte det samme koncept i deres reklame ”Real Beauty Sketches” hvor de demonstrerede forskellen mellem hvordan kvinder ser sig selv, og hvordan de bliver opfattet af andre.

Den simple men effektive idé berører et meget følsomt emne for mange, og blev derfor i vid udstrækning delt online. Eksperimentet startede en omfattende diskussion om kvinders selvopfattelse, og definitionen af skønhed.

Score: 9,2
Bureau: Ogilvy & Mather, Brazil

4. Telekinetic Coffee – Shop Surprise

2013 vil af mange i branchen blive husket som året, hvor prankvertising for alvor blev et etableret koncept indenfor advertising. Adskillige brands tog del i denne trend, hvor de på fantasifuldvis tog gas på deres kunder. Dette koncept markerer skiftet til en æra med autentisk indhold og følelser; mange annoncører begynder at forstå, at det at skabe en oplevelse også skaber engagement hos deres publikum.

Flere brands brugte prakvertising i året løb, og bidrog med meget godt content. Blandt andre LG fulgte op på forrige års store succes ”So real it’s scary”, og vi så også en innovativ anvendelse af konceptet fra Adobe. Deres spøg forsøgte dog ikke at skræmme nogen, men derimod vække en følelse af glæde blandt folk.

Den reklame som virkelig fik den digitale verdens opmærksomhed, ”Telekinetic Coffee Shop Surprise”, var en fantastisk cocktail, og på alle måder chokerende og morsom. Videoen blev lanceret for at promovere gyserfilmen ”Carrie”, og viser reaktioner fra måbende og forskrækkede kunder på en kaffebar i New York. Reklamen genererede over 52 millioner views og over to millioner social-shares. Succesen kan også måles ved mængden af efterfølgende brugergenerede videoer, hvor almindelige mennesker viser deres telekinetiske evner – en lignende brugerreaktion så vi også på The Epic Split. Når kunder begynder at engagere sig i et brand, er det en autentisk præstation, og der er tale om succes.

Score: 9,2
Bureau: Thinkmodo

5. Child of the 90s – Internet Explorer

Reminiscens er det femte kernekoncept fra året 2013, hvor vi så flere eksempler på, at når en historie eller et stykke content formår at fange dig ved at vække dine følelser og genkalde minder, lytter du gerne.
PlayStation 4 blev lanceret i 2013, efter lang tids venten, og Sony greb hurtigt muligheden for at spille lidt på nostalgien hos deres trofaste fans ved at genkalde deres liv i en billedserie fra 1995 op til den dag i dag. På samme tid tog Samsung os med gennem evolutionen af teknologi gennem film og ure for at lancere Galaxy Gear. Ligesom Sony spillede Samsung på minderne hos dedikerede teknologibrugere. Konceptet nåede nye højder da Microsoft lancerede deres video for Internet Explorer 11, ”Child of the 90s”. Med rørende content forsøgte Microsoft at genetablere forholdet til det publikum, som plejede at elske Internet Explorer, og med over 48 millioner YouTube afspilninger indtil videre beviser det, at følelser og minder har en stor effekt på os mennesker.

Score: 9,0
Bureau: Column Five, USA

Top 5 listen er leveret afBe on

Skriv en Kommentar