Sådan bliver du set af headhunteren på LinkedIn

LinkedIn har over de seneste år ændret sig fra at være et online CV til nu i højere grad at være en platform til vores personlige branding. Det er her, vi gør os synlige ift. netværk, samarbejdspartnere, kunder og måske fremtidige arbejdsplads.

Vi har interviewet Henrik Brabrand, adm. direktør i executive search selskabet Albright Partners, for at blive klogere på, hvad headhunteren ser efter, når de leder efter kandidater på LinkedIn.

LinkedIn er en vigtig kanal

LinkedIn er en vigtig kanal, også i rekrutterings og HR øjemed. LinkedIn fungerer som en blanding af ens personlige website og online CV og bliver i høj grad brugt. Ifølge Henrik Brabrand bliver alle potentielle kandidater til en stilling tjekket på LinkedIn – og vurderingen herfra har betydelig indflydelse. Vi får samme melding når vi spørger ude hos virksomhederne.

Det kigger headhunteren altid efter på din profil

Flere ting spiller ind, når headhunteren kigger på din LinkedIn-profil, men ifølge Henrik Brabrand kan særligt følgende fremhæves.

Styr på søgeordene
Søgeord er rigtig vigtige. Og søgeord kan optimeres flere steder: Skills, beskrivelse, erfaring, overskrifter, etc. Når en headhunter eller virksomhed skal finde kandidater, anvender de ofte LinkedIn’s søgefunktion – og her er de ord, som du har benyttet på din profil en væsentlig faktor. Udover at søgeordene kan være afgørende for, om du i første omgang bliver fundet, så giver det også et godt billede af kandidatens evne til at præsentere sig selv og vise, hvad man kan og vil professionelt.

Fortæl den gode historie
Der kigges også efter, hvorvidt der er et flow i profilen – om der evnes at fortælle den gode, sammenhængende historie. Det hænger i høj grad sammen med evnen til at formulere sig, som er efterspurgt i rigtig mange stillinger. I denne sammenhæng er den røde tråd i din karriere også vigtig. Hvis din karrierevej er sammenhængende og uden for mange ‘sidespring’, kan det være med til at understrege en god dømmekraft ift. de valg du træffer.

Skab mønstre
Mønstre er også relevante i forhold til ovenstående. Med mønstre tænkes på, om der er samhørighed mellem de valg, man tager, andres anbefalinger, kompetencer og erfaring. Hvis fx fire referencer fremhæver det samme, må det tyde på, at der er noget om snakken. Modsat kan fire meget forskelligartede referencer skabe tvivl om, hvad der reelt set gør sig gældende.

Skills / endorsements
Du skal heller ikke undervurdere skills og endorsements, som, ifølge Henrik Brabrand, bliver brugt i højere grad, end man måske tror. Skills og endorsements fungerer nemlig godt som søgeord, når der rekrutteres til en stilling. Overensstemmelse mellem skills, endorsements og det resterende billede, der tegnes på profilen, kan ligeledes være med til at understrege et mønster og det generelle flow på profilen.

Vær ikke bange for at vise resultaterne
Rigtig mange er meget indsats-orienterede og mister dermed fokus på resultaterne, og hvad de reelt set har præsteret i deres tidligere stillinger. Men sagen er den, at ligesom på dit fysiske CV bør LinkedIn-profilen også have fokus på resultaterne. Og resultater behøver ikke nødvendigvis være x antal salg, eller x antal penge sparet. Det kan lige så vel være processer, man har implementeret, kampagner man har igangsat, eller projekter man har gennemført.

Husk at kvalitetssikre alt du uploader

LinkedIn er mulighedernes medie, hvor du kan opdatere alt fra anbefalinger, skills og publikationer til projekter og frivilligt arbejde. Men kunsten er ikke nødvendigvis at få udfyldt alle felter – kunsten er nok nærmere at prioritere, sikre kvaliteten på det du vælger at fremhæve og hele tiden skabe en rød tråd mellem dine erfaringer og valg.

LinkedIn-anbefalinger er et godt eksempel. De kan være noget så positive, men stritter en anbefaling i en helt anden retning, end det billede du selv prøver at tegne, eller er anbefalingerne vidt forskellige, hvis man sammenligner dem indbyrdes, kan det få den røde lampe til at lyse. Det samme gælder skills, projekter, frivilligt arbejde, etc. Det kan alt sammen være relevant, særligt det nutidige, men tag det løbende op til revision, så du sikrer en skarp, opdateret og sammenhængende profil.

Absolutte no-go’s

Der er en række faresignaler, som kan få headhunteren til at køre en stor bue uden om dit CV på LinkedIn. Stavefejl og sammenblanding af sprog er tegn på generel sjusk – og sjældent egenskaber, der bliver værdsat hos en eventuelt kommende arbejdsgiver. En uprofessionel tone på LinkedIn kan være tegn på manglende situationsfornemmelse og dårlig dømmekraft.

Et andet faresignal er, når der er stor forskel på ens LinkedIn-profil og det fysiske CV. Der vil naturligvis være nogle forskelle i og med, at man i højere grad målretter sit fysiske CV, men alle facts såsom arbejdsperioder, arbejdsgiver og uddannelse skal være ensrettet.

Store huller eller hyppige skift kan også være med til at skabe bekymringer. Men er store huller i CV’et, karrierespring eller hyppige skift en realitet, kan en kort beskrivelse af motivationen for dine valg lægge en dæmper herpå og fremstille dine valg som rationelle og målrettede.

Headhunterens bedste tips til en stærk profil på LinkedIn

Vi har allerede sagt det én gang, og nu siger vi det igen: Brug de rigtige søgeord. Det ser ikke kun ‘lækkert’ ud, men gør dig også mere synlig. En anden måde hvorpå du kan at øge din synlighed er ved at agere som en såkaldt ‘Visible Expert”, hvilket du kan læse mere om her. Udover søgeord anbefaler Henrik Brabrand en række ting, du kan gøre for at tiltrække dig positiv opmærksomhed på LinkedIn.

Start stærkt med elevatorpitchet
De stærkeste profiler på LinkedIn har, ifølge Henrik Brabrand, styr på elevatortalen i starten af deres profil. Den gode elevatortale skal ikke alene opsummere dine spidskompetencer, den skal også sælge dig som person og gøre folk nysgerrige på dig, så de dykker videre ned i din profil.

Hold det kort og kontant
Det er ikke nogen hemmelighed, at headhuntere skal igennem en del materiale, når der skal rekrutteres til en stilling. Meget teksttunge profiler kan således virke uoverskuelige. Derfor anbefaler Henrik Brabrand, at de forskellige tekstelementer holdes korte – evt. med bullet points for at gøre det nemt og overskueligt.

Billedet
Billedet er et vigtigt element – dels fordi det er det første, du ser (både på profil og i news feed), og dels fordi det skaber et godt indtryk af, hvem du er som person. Når det er sagt, er det ikke ligegyldigt, hvilken type billede du vælger at bruge. LinkedIn er et professionelt medie og adskiller sig på det punkt meget fra fx Facebook og Instagram. Det professionelle skal altså også afspejles i billedvalg.

Har du ikke et billede på din profil, behøver det dog ikke at være afgørende for, hvorvidt du bliver kaldt til samtale, hvis du spørger Henrik Brabrand. Men det kræver, at der er styr på de resterende elementer.

Vil du arbejde i udlandet?
Er du på jagt efter udenlandske oplevelser, kan det være forskelligt, hvad der skal lægges vægt på – der kan nemlig være stor forskel fra land til land. Fx bruger amerikanere det at tale om sig selv i 3. person og ‘puster sig selv op’, hvor danskeres tankegang i højere grad er præget af janteloven. Derfor er det en god idé at bruge tid på at sætte sig ind i det pågældende land og dets LinkedIn-kutymer.

Accepter, at du aldrig bliver færdig
Din LinkedIn-profil er i høj grad en on-going proces, som du aldrig bliver færdig med. Som tidligere nævnt er det vigtigt løbende at revidere indholdet, holde de forskellige elementer opdateret og være aktiv for fortsat at “se lækker ud” på LinkedIn. Henrik Brabrand kigger fx selv sin profil igennem ugentlig for at holde sig up-to-date.

Kort og godt – det skal du være opmærksom på

Nedenfor er en samling af de vigtigste pointer, du kan tage med dig videre i arbejdet mod at få en stærk LinkedIn-profil:

 • Find de vigtigste søgeord og implementér dem i de forskellige tekstelementer
 • Sørg for at der er en rød tråd i din profil
 • Læs korrektur – eller få en anden til det
 • Forklar din motivation for ‘ikke-logiske’ valg, der bryder mønstret
 • Fokusér på resultaterne – hvad har du tidligere opnået?
 • Husk at kvalitetssikre alt du uploader – og tag det løbende op til revision
 • Lav en skarp elevatortale
 • Hold tekst kort og konkret
 • Få taget et professionelt profilbillede

Har du brug for flere tips, kan du tjekke vores 10 gode råd til din personlige LinkedIn-profil. God arbejdslyst med din profil.

Hvad gør du for at optimere din LinkedIn-profil?

Del gerne dine gode råd til en bedre LinkedIn-profil herunder.

4 Svar
 1. Hej Henrik,
  Tak for gode input, hvad er dit input i forhold til at skrive sin LinkedIn profil på enten Dansk eller Engelsk ??
  Mange Danske virksomheder har jo et internationalt perspektiv, og flere og flere anvender Engelsk talende rekrutterings personnel. Hvornår bør man bruge det ene og det andet sprog ?? Samtidig tænker jeg ikke at du mener at man skal skifte sprog på sin LinkedIn tekst ??
  Mvh Jan

 2. Hej Jan

  Har lige vendt den med Henrik, og hans klare anbefaling er at skrive din profil på engelsk HVIS dit fokus er internationale virksomheder. Globale (men danske) virksomheder kan godt finde på at bruge et internationalt search bureau, og her vil en engelsk profil naturligvis være at foretrække. Ligeledes siger Henrik, at de søgeord de anvender ofte først er engelske, hvorefter søgningen udvides med danske ord.

  Hos Digital Works plejer vi at anbefale sprog afhængig af ens “målgruppe”. Benytter man fx primært LinkedIn til at styrke relationen med kunder og netværk, og er disse personer danske, er en dansk profil at foretrække.

  På LinkedIn kan man jo “spejle” sin profil så man både har en dansk og en engelsk profil. Denne løsning anbefaler vi dog kun til de “meget aktive” LinkedIn-brugere, idet at det her kræves at man løbende husker at opdatere begge steder. En ting rigtig mange glemmer.

  Vælger du at at holde din profil på dansk, anbefaler vi at du tænker over fx skills – og her benytter engelske fagtermer. Hvilke du som regel også nemt kan flette ind i tekstelementerne på din profil.

  Håber du kan bruge svaret og fortsat god dag.

  De bedste hilsner
  Charlotte, Digital Works

 3. Wickie Jensen

  Hej! Ift. det med sprog, så kan man tilknytte flere profiler med forskellige sprog på samme profil. Så vil dem, der læser ting på engelsk, se din engelske profil, mens dem med danske indstillinger, ser din danske. Mvh Wickie searcher og rekrutteringskonsulent, PeopleLink

 4. Nikoline Grube

  Hej Wickie,

  Mange tak for din kommentar.

  Du har fuldstændig ret. Man kan nemlig have forskellige sprog på sin egen LinkedIn profil.
  Tak fordi du deler et godt tip! Det kan forhåbentlig bruges af mange! 🙂

  // Nikoline, Marketingkoordinator

Skriv en Kommentar

 

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret med de seneste nyheder om digital salg og marketing. Vores nyhedsbrev er spækket med berigende artikler og viden om vores kommende kurser, intern træning og workshops.
Læs mere her